Mire figyeljünk?

Meddig tart?

A Haas befőzőszerekkel a lekvárfőzés szerencsére ma már csupán néhány percig tart, ezáltal a gyümölcsök rostjai nem roncsolódnak, nagyobb darabokban maradnak meg, és a lekvárban kevésbé semmisülnek meg az értékes vitaminok. A főzési idő lerövidülését egy pektin nevű természetes anyag idézi elő, ami a termékek fő alapanyaga. Ez a kocsonyásító anyag legnagyobb részt a gyümölcsök héjában található. Főzésnél a gyümölcssavak és a cukor hatására kicsapódik, lehűléskor pedig kocsonyásodást idéz elő. Szükséges hozzá egy adag precizitás, de ha a recept és a zselésítőszerek csomagolóanyagán található felhasználási útmutató alapján járunk el, igazán nehéz elrontani.

Lekvárt vagy dzsemet szeretnénk készíteni?

A dzsem az egész vagy darabolt gyümölcsökről ismerhető fel, a lekvár pedig homogén állagú, ettől kevésbé átlátszó. A lekvár eredetileg mézes szirup volt, amibe az önmagukban rossz ízű gyógyszereket keverték.

Tisztaság – egészség – hosszú eltarthatóság!

Nyilván szeretnénk, ha pontosan csak az kerülne a lekvárunkba, amit mi beleteszünk. Szóval akkor semmi kellemetlen meglepetés nem jöhet közbe, ha alaposan kifőzzük a befőttesüveget és a fedelét is – így megszabadulhatunk az összes nem-bele-valótól. A hosszadalmas fertőtlenítést a mosogatógép 95 fokos programjával is kiválthatod.

Még egy fontos szabályt érdemes betartanunk. A forró lekvárt rögtön töltsük színültig jól záródó üvegekbe, úgy hogy a lehető legkevesebb levegő maradjon benne. Kb. 5 percre állítsuk fejre, így vákuumréteget csinálunk az üvegben, így vákuumréteg keletkezik az üvegben és így elkerülhető a baktériumképződés.

Ideális mennyiség

A legjobb, ha mindig van lekvár. Viszont ipari mennyiséget több okból sem érdemes előállítani egyszerre. Ha egyszerre sok lekvárt készítünk jelentősen megnövekedhet a főzési idő, így elveszhetnek a gyümölcsben levő vitaminok.

Legjobb, ha kisebb adagokkal operálunk, egyrészt mert így 1-2 hónap múlva újabb ízekkel kísérletezhetünk, egyébként is: a nagyobb mennyiség könnyebben leég.

Ha túl sok gyümölcsöt kell eltenni, de nincs rá időnk, nyugodtan fagyasszuk le, amikor érik. Ezeket aztán felengedés után ugyanúgy befőzhetjük, mint a friss gyümölcsöt.

Az alapanyag

Válasszunk minél érettebb gyümölcsöt, de ügyeljünk arra, hogy egészséges legyen, poshadt darabok ne kerüljenek bele.

A befőzéshez idénygyümölcsöt vásárolj, lehetőleg a szezon végén, mert ilyenkor zamatosabb és olcsóbb is! Fagyassz le nyáron gyümölcsöt a téli lekvárkészítéshez – miért is ne?!A legszerencsésebbek saját termelésű gyümölcseiket főzhetik be, ha te nem tartozol ezek közé, akkor igyekezz helyi termelőktől vásárolni.

Az a fránya hab…

Vannak gyümölcsök, amelyek főzése során a magas fehérjetartalom miatt habos lesz az üvegbetöltenivalónk. A habban levegő van, a levegőben baktériumok lehetnek. Nekünk az nem jó. Szóval szabaduljunk meg az összes habtól, mielőtt nekiállnánk a végső stádiumnak a lekvárosüveggel.

Szilárd-e.

Mielőtt befejezed a főzést, végezz kocsonyásodási próbát. A forró masszából tegyél egy evőkanálnyit kistányérra, majd helyezd rövid időre a hűtőbe. Ha megkeményedik, az üvegben is megfelelő állagú lesz.

A lekvár csak kihűlt állapotban éri el a megfelelő keménységet, általában egy nap szükséges a lekvár megszilárdulásához

Dunsztolás

A hagyományos lekvárfőzésnél általában a száraz dunsztolási technikát vetjük be: ilyenkor forrón tesszük az üvegbe a főzetet, tehát a hő maga a csírátlanító sterilizátor. Viszont: ügyelni kell, hogy minél lassabban hűljön ki, ezért takarjuk, bugyoláljuk, dédelgetjük.

A másik módszer pedig a Haas zselésítővel működik: mégpedig úgy, hogy nincs dunsztolás! Egy gonddal kevesebb!

Ha biztosra akarsz menni, a megtöltött és lezárt üvegeket nedves konyharuhára állítva fordítsd fejjel lefelé és hagyd úgy 5 percig. Az így képződő vákuum légmentesen zár.

Milyen sárgabarackból?

Csak azok a gyümölcsök igazán ízletesek, melyek elegendő napfényt szívtak magukba. Azaz érettek. Azaz puhák, tehát benyomódnak, ha megnyomjuk. Viszont ezért a boltban inkább éretlent tesznek ki. Ha ezeket a barackokat 2 napig szobahőmérsékleten állni hagyjuk, finom gyümölccsé érnek.

A sárgabarackot úgy hámozhatjuk meg a legkönnyebben, ha forrásban lévő vízbe mártjuk, majd hirtelen hideg vízzel lehűtjük.

Lekvárguruk mondták az ízekről

 • Cukor helyett használhatsz mézet is
 • Diabetikus lekvár készíthető olyan módon, hogy cukor helyett ugyanolyan mennyiségű Haas Glukonon édesítőszert adunk a gyümölcshöz.
 • Néhány kanál rummal, pálinkával, likőrrel pikánsabbá teheted a lekvárokat, dzsemeket. fűszerezéssel pedig (szerecsendió, vanília, szegfűszeg, fahéj), igazán eredeti ízkombinációt lehet elérni. Vigyázzunk azonban az adagolással, mivel ha túl sokat rakunk hozzá, elronthatjuk a művünket.
 • Tudtad, hogy zöldségekből is készíthetünk lekvárt?! A balzsamecetes lilahagyma, a cékla-torma, de a zeller-cukkini kombináció is megér egy próbát!
 • Merjünk nagyot gondolni, ha az ízről van szó! Különben hogy születhetett volna chilis-mentás alma, belga-csokis feketeerdő vagy citromos-levendulás szamóca variáció?!
 • Vegyes gyümölcs lekvár: ha többféle gyümölcsből kevés mennyiségünk van (nyáron ez előfordul, felhalmozódik egy marék ribizli, szeder, meggy), bátran főzzük be vegyes gyümölcs lekvárnak! Milyen jó lesz majd télen elővenni! Ügyeljünk azonban arra, hogy ha a gyümölcsök közt több mint 50%-ban szerepel lédús gyümölcs (meggy, cseresznye, dinnye, körte), akkor 2 adag Quittint használjunk!
 • Sok mindenre jó a csipkebogyó: extrém magas C-vitamin tartalma miatt ne hanyagoljuk el ez az apró kis termést! Van, akit nem zavarnak a magok, ám mi a következőt ajánljuk: a csipkebogyót kissé főzzük meg, majd szűrőn passzírozzuk át. Az így kapott csipkehúst adjuk a befőzendő gyümölcshöz, így pikánsabb, C-vitaminban sokkal dúsabb lekvárt kapunk. Ebben az esetben ügyeljünk arra, hogy a csipkebogyó savanyú, így a Quittin 1:1, illetve 2:1 használata javasolt.
 • Franciaországban kedvelt a levendulás baracklekvár. Minden kiló barackot 1 evőkanál szárított, morzsolt levendulával ízesítenek. Előtte a levendulát leöblítik, majd mikor felforrt a lekvárnak főzött barack, egyszerűen beleszórják. Ha nem akarják a lekvárba keverni, akkor teatojásba helyezve a lekvárba lógatják. Különlegesen pikáns, illatos gyümölcsízt kapnak a fűszernek használt levendula segítségével, ezért porcukrot is ízesítnek vele.

Ötletek:

 • Kenyérsütő gép
  Kenyérsütő gépben is készíthetünk lekvárt- így megmenekülünk a kevergetéstől és garantáltan nem sül le! Hátránya hogy csak kisebb mennyiség elkészítésére alkalmas.
 • Ajándék
  Ha nincs jobb ötleted, adj személyre szóló lekvárt ajándékba! Ennél ötletesebb, személyesebb ajándékot keresve sem találni! Ma már gyönyörű üvegeket lehet kapni.
 • Címke
  Minden alkalommal lássuk el címkékkel az üvegeket – jó tudni, mikor és mit tettünk el.
 • Tárolás
  A kész lekvár nem kényes, de jobb hűvös kamrapolcon tárolni, és ne tegyük ki közvetlen napfénynek. Ha felbontasz egy üveg lekvárt, a biztonság kedvéért tedd hűtőbe. Töltsd kisebb üvegekbe a lekvárt, mert kisebb mennyiség hamarabb elfogy, és nem kell a felbontott lekvárt hetekig tárolnod a hűtőben.